Saturday, November 5, 2011

i'll always be here


" Anne , kau pergi naik ferris wheel tu dengan kai and aku dengan mizu pergi naik roller coaster okay "
" haa ? "
" okay bye ! have fun ! "


anne tercegang . dia memerhatikan kai di sebelahnya . 


" erm . so , sekarang ni kita kena pergi naik ferris wheel tu la . "
" a'a la . kalau tak kita nak buat apa lagi ."


mereka berjalan beriringan . anne tersenyum gembira . mesti la happy kalau dapat naik ferris wheel dengan orang yang kau suka kan ? di dalam mindanya sudah terbayang babak-babak yang sering dipaparkan dalam manga shoujo yang sangat diminati . babak apa ? obviously , it's a kiss ! erm . . tapi . mamat ni suka kat aku ka . buatnya dia reject aku bila aku confess camne ? tidak !



sedar tak sedar anne dah duduk kat dalam ferris wheel yang paling famous di taman tema yang cukup terkenal sebagai port dating paling top . matanya mengerling kai yang berada bertentangan dengannya . suasana diam . sangat diam . kalau terkentut pun boleh dengar .


" awak takut tinggi ke ? "
" tak lah . mana ada . takkan laki macam saya ni nak takut tinggi kot . takkan la ."


anne tersenyum . hatinya berbunga apabila dapat melihat senyuman kai walaupun senyuman itu untuk mencover malu apabila sudah terkantoi . kai ni kalau menipu memang dia senang tangkap . langsung tak boleh nak cover elok-elok da . 


" erm . anne . "
" hurm ? "
" se . . sebenarnya . . sa . . saya sukakan awak ! "
" . . . "
" jadi , kalau saya nak date dengan awak boleh ? "



anne merenung kai yang mukanya merah bak sagu . mulutnya perlahan membuahkan senyuman ranum .


" okey . "


kai tercegang .


" betul ni ? "


anne diam . dia hanya mengangguk mengiakan . 




" erm . boleh saya duduk kat situ "
" boleh je "
" owh . okey "


kai bangun perlahan . mungkin bimbang ferris wheel yang dinaiki bergoynag . 


tiba-tiba anne mendapat idea jahat . " teng " sebiji mentol lampu menyala di tepi kepalanya . dengan kudrat yang dia ada dia menggoyangkan ferris wheel yang merka naiki . dia ketawa besar apabila kai yang tadinya kontrol macho terduduk sambil memeluk erat pemegang di dalam ferris wheel tersebut .


" err . a .. ada benda tadi . saya . terjatuh la . saya tak takut tinggi pun . "
" hahahaha . "


*        *         *


" awak tau tak sejak kebelakangan ni ada orang dok stalk saya "
" owh yeke ? "
" a'a . saya rasa saya ni cute sangat sampai orang suka dok stalk saya la "
" ye la tu . balik kejap lagi saya hantar awak sampai rumah awak okay . "
" hurm . okay "

anne tersenyum bahagia .



" dah sampai la awak . "
" then saya balik dulu la "
" bye . "
" bye . "


anne berdiri tegak . langkah kakinya yang tadi bergerak untuk memasuki pekaranag rumahnya terhenti . dia mahu melihat kai pergi . betapa hatinya berbunga apabila kai sudi bersamanya . 

" kai ! bye bye ! "


kai berpaling ke arah anne . dia tersenyum sambil melambai . tapi senyumannya yang manis tadi bertukar dengan riak terkejut .



" anne ! "



*        *          *


" lying . "
" huh ? anne ? awak dah bagun ? doktor ! "


anne membuka matanya . huh . hospital ? owh . betul la . aku kena langgar tadi . dia melihat lelaki yang menjerit namanya tadi . hurm ? sapa dia ni ? mana kai ?


" awak sapa ? "
" .... "


" aku sedara kau dari jauh "
" tipu . mana parents aku ? "
" parents kau dah meninggal . "
" tipu ! penipu ! mana kai ? "
" . . . kai tak wujud . tu cuma mimpi kau je "
" kau tipu . benda tu betul ! aku ingat lagi benda tu . baru kelmarin ja aku date dengan dia ! "
" tu cuma mimpi kau je . dah jom balik . "
" balik mana ? "
" rumah aku . "
" hah ? kau sapa ? stalker ! aku nak jumpa parents aku la ! "
" diam . "
" tak nak ! aku nak parents aku la ! aku nak jumpa kai ! "
" ish ! "


anne terkedu . lelaki yang tidak dikenali itu dengan mudah mencempung badannya keluar . 

" apa ni ? lepaskan aku la ! aku nak turun ! lepas la ! "
" diam ! "
" ! ... "


*            *           *


" sori , rumah ni tak selesa sangat . and jangan keluar bila aku tak ada . kawasan ni tahap keselamatan dia rendah . and satu lagi jangan buka atau tengok luar tingkap . karang ada orang mai culik kau pulak . aku nak pergi kerja ni . kalau lapar tu makanan ada atas tu . "

anne diam . malas bercakap dengan stalker yang mengaku sedara . macam mana la dia boleh end up kat rumah mamat tak betul ni . kai . i miss you . anne berjalan menghampiri langsir . kenapa laki tu tak bagi aku bukak langsir ek . dah tu tak bagitau nama pulak . hurm . anne merenung suasana di hadapan rumahnya . matanya yang tadi galak memerhati keadaan persekiaran rumah itu terhenti apabila ternampak kelibat seorang lelaki . kai ! kai . lelaki tu tengah cakap dengan kai . 



kakinya pantas di hayun keluar apabila kelibat kai semakin menjauh . kai . kai . kai .dia terus berlari sehinggalah tiba di satu persimpangan . tak . tak mungkin . anne terduduk . kai . ada orang lain .


" kan aku kata dah jangan keluar . "
" . . . "


" aku nak pegi taman tema tu . aku nak ingat balik memori aku dengan kai . "
" . . . okay . "



*    *    *


" kau takut tinggi ke ? "
" tak lah . "


anne tersenyum . tiba-tiba dia menghayunkan cabin ferris wheel yang dinaikinya . matanya merenung muka lelaki stalker yang pucat itu . perlahan mukanya didekatdan dengan muka lelaki tersebut . 



" kai . "


anne tersenyum .

kai terkedu . tapi . perlahan-lahan . senyuman manis mekar di wajahnya .


' kai , terima kasih sebab stay dengan aku 15 tahun ni . aku dah bazirkan masa kau sebanyak 15 tahun jadi aku nak reply balik jasa kau tu . kau memang penggang dengan janji . untuk stay dengan aku . thanks . and sorry . '


*         *        *



never though something happen for nothing



- this story is based on a mang -



-mimie -

2 comments:

N|Liana said...

Cek xfaham laa.ok bye

syamimi ishak said...

pekara di atas adalah berdasarkan perepekan
kalau nak faham jugak tanya aku esok okay :)

kalau suka blog mimi sila like di sini ~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...